Zdroj: http://www.vzskladno.cz/stalo-se/cviceni-ledy-2010  •  Vydáno: 27.2.2010 7:09  •  Autor: Šimi

Cvičení LEDY 2010

Rok se s rokem sešel a naše skupina pod vedením předsedy se vydala na seminář záchrany a vyproštění ze zamrzlé vody, který se konal na Lipně v Dolní Vltavici, dne 27.3.2010
V naší výpravě byl již zmíněný předseda (Mišák) a dále Martin Jenčík, Kuba Kožar, Barunka Miláčková a Petr Šimáček.
Cílem semináře nebylo pouze pasivně přihlížet na nacvičené scénky vodních záchranářů a kynologické brigády. Každá přihlášená skupina si mohla vyzkoušet sebezáchranu na probořeném ledě, záchranu osoby s improvizovanou či profesionální záchranou pomůckou a nebo zábavný běh po krách, který by se mohl jmenovat: „Kdo se zastaví prohraje".
Kromě této činnosti jsme mohli shlédnout simulaci záchranné akce z armádní vrtulník Sokol (SAR) a nebo všestranné využití vznášedla.
Pro bezpečnost jsme si vyslechli několik prezentací během sobotního dopoledne a proto naše výprava vyrazila již v pátek a s malými zastávkami ten samý den dorazila na místo konání.
Kromě vodních záchranářů ččk se cvičení zúčastnili i profesionální hasiči kynologové a vodní záchranáři z Dolního Rakouska.
Pro ověření našich schopností a tréninku byla připravená pátrací akce po osobě probořené v ledu.
Týmy byly určeny ke střídání v časových intervalech k propátrání určené lokality, kde byly nahlášeny osoby, které se propadly do ledu. Určené týmy si vylosovaly záchrannou pomůcku (naše skupina měla nafukovací sáně SAVA) a v určeném čase vyrazily vždy 2 týmy k provedení záchranné akce (My jsme pátrali s HZS z Liberce). Skupiny musely dle pokynů operátora překonat velké vzdálenosti (až 5 km), zrádné místa se sněhovými nápěchy či rozbředlým dvojitým ledem a na daném místě provést záchrannou akci (v podobě našeho kamaráda Ivana M., který nechtěl spolupracovat ). Vyvrcholením byl náročný transport postiženého z ledové plochy až na místo, které bylo určené k předání posádce vrtulníku. I dále byli účastníci programu pokavaď chtěli, byli podrobeni nocování v nafukovacích stanech přímo na ledě, kde očekávali na další pokračování pátracích akcí.
Naše výprava po pátrací akci sušila co se dalo a po vyhodnocení a ukončení akce jsme navazovali přátelské kontakty se záchranáři z MS Soběslav a Českých Budějovic.
Akci hodnotíme za velký přínos. Sice některé momenty byly velmi náročné rozhodně nelitujeme účasti a za rok opět vyrazíme, protože jak se říká: „ Štěstí přeje připraveným".

Poděkování MS VZS Český Krumlov za pořádání cvičení
a HZS Kladno za zapůjčení suchých obleků, jelikož bez nich by jsme zmrzli.

FOTOSEKVENCE:

foto1
foto2
foto3
foto4
foto5
foto6
foto7
foto8
foto9
foto10
foto11

Média:
Článek v Českokrumlovském deníku

http://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/ceskokrumlovsti-zachranari-na-lipensku-ukazali-jak.html

MS VZS Český Krumlov:
http://www.zachranari.com/vyhodnoceni-akci/2010/2722010-seminar-vyprosteni-zachrana-ze-zamrzle-vodni-plochy/